Porady

  • Marmolada z winogron z własnej działki

    Marmolada z winogron z własnej działki

    Winorośl (Vitis) można z powodzeniem uprawiać w polskim klimacie. Na rynek wprowadzane są coraz to nowsze odmiany, jeszcze bardziej plenne i mrozoodporne. Polecamy posadzenie winorośli na własnej działce i zrobienie pysznej marmolady z jej owoców.


    Składniki:

    1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ciemnych
    40-50 dkg cukru
    4-5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego
    1 liść laurowy
     

    Przepis:
    Własnoręcznie zebrane winogrona myjemy, obrywamy z kiści, wrzucamy do rondla i gotujemy często mieszając. Następnie powstałą masę przecieramy przez sito pozbywając się tym samym pestek. Przecier ponownie wkładamy do rondla i gotujemy często mieszając aż do zgęstnienia. Dodajemy cukier, liść laurowy i rozgniecione ziarna ziela angielskiego i gotujemy jeszcze 15-20 minut.

    Gdy kropla gorącego przecieru, którą wylejemy na zimny talerzyk tężej, gorący przecier przekładamy do wyparzonych gorących słoików i zakręcamy. Można je wstawić do nagrzanego, lecz wyłączonego piekarnika i zostawić do wystudzenia.

    Smacznego!