Byliny

Rabarbar dłoniasty (Rzewień kędzierzawy)

Rheum rabarbarum

Rheum rabarbarum, czyli po prostu rabarbar to bylina z rodziny rdestowatych pochodząca z Syberii. Cenna ze względu na jadalne różowo lub czerwono zabarwione ogonki liściowe, wykorzystywane w kuchni jako dodatek do ciast, deserów, czy kompotów. Owoce są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez.

Liście zielone, matowe, wyrastają na długich ogonkach i mają jajowaty kształt. Kwitnie w maju, kwiaty kremowo-białe na wyprostowanych pędach zebrane w wiechowate kwiatostany.

Najładniej prezentuje się jako tło dla niskich bylin lub w towarzystwie innych roślin o dużej sile wzrostu np. sadźców, przetaczników, maklei, jeżówek, świecznic czy rodgersji. Cenna roślina do sadzenia w ogrodach naturalistycznych oraz do przydomowych warzywników. Lubi gleby piaszczysto-gliniaste, wilgotne, stanowiska słoneczne lub półcieniste.

Szczegółowe informacje

  • Wysokość: do 2 metrów
  • Kolor kwiatów:kremowo- biały
  • Termin kwitnienia: V
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: tło dla niższych bylin, do ogrodów naturalistycznych, do warzywników
Zdjęcie