Zioła
-
Melisa lekarska
Melissa officinalisTworzy podziemne, rozległe korzenie. Dorasta do 50-100 cm, kwitnie w VII na biało. Odznacza się charakterystycznym bardzo przyjemnym cytrynowym aromatem liści.
Szczegóły -
Mięta ananasowa
Mentha rotundifoliaNowa odmiana o liściach wydających wydzielających niezwykle ciekawy zapach będący połączeniem zapachu miętowego oraz zapachu ananasa.
Szczegóły -
Mięta bananowa
MenthaMięta o aromacie bananowym. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, głównie jako dodatek do herbat, napojów czy deserów.
Szczegóły -
Mięta czekoladowa
Mentha x piperita 'Chocolate'Ciekawa mięta o aromacie miętowo-czekoladowym. Zapach bardzo zbliżony do popularnych w Wielkiej Brytanii czekoladowo-miętowych cukierków.
Szczegóły -
Mięta imbirowa
MenthaNowa odmiana o liściach wydzielających zapach imbiru.
Szczegóły
Liście dodane do herbaty, kawy, czy wody stanowią wspaniałe uzupełnienie smaku. Mogą być także dodatkiem do mięs, sosów, sałatek i deserów. -
Mięta jabłkowa
MenthaRoślina o intrygującym aromacie spełniająca także funkcje lecznicze. Stosujemy ją głównie jako dodatek do deserów. Ładnie się rozrasta i jest niekłopotliwa w uprawie.
Szczegóły -
Mięta pieprzowa
Mentha x piperitaKlasyczna znana i ceniona mięta. Niezbędna pozycja w każdym ogródku ziołowym. Polecana zarówno jako dodatek do napojów i deserów, jak i środek na bóle żołądka.
Szczegóły -
Mięta pomarańczowa 'Granada'
Mentha x piperitaIntrygująca odmiana o intensywnym pomarańczowym aromacie. Jedna z najciekawszych. Stosujemy ją głównie do napojów, ciast, lodów i herbat.
Szczegóły